« Tilbake til Valutakalkulator


Verdt å vite om CFA Franc (BCEAO) ( XOF )

CPA Franc
CFA-franc er en valuta som brukes i 12 tidligere franske kolonier i Afrika samt i Guinea-Bissau og Ekvatorial-Guinea. Den kalles også franc CFA (den vanlige franske ordrekkefølge), eller CFAF.

Valutaen ble opprettet samtidig som CFP-franc den 26. desember 1945, som valtua for de franske kolonier i Afrika. Navnet sto opprinnelig for franc des Colonies Françaises d'Afrique (de franske koloniene i Afrikas franc). I forbindelse med begynnende løsriving av kolonier måtte man endre dette, og man valgte å finne et navn som gjorde det mulig å beholde forkortelsen CFA. Den første endringen, i 1958, var til Franc des Communaute francaise d'Afrique (det franske afrikanske samfunns franc). Etter at brukerlandene var blitt selvstendige fikk den igjen nytt navn, nemlig det nåværende Franc des Communaute Financire Africaine (det afrikanske økonomiske samfunns franc).

Valutaen var tidligere bundet til franske franc. Den opprinnelige vekslingskursen, i 1945, var 1 CFA-france = 1,7 franske franc. Ved innføringen av euro i Frankrike ble bindingen overført til den nye valutaen. Den daværende kursen på 100 CFA-franc = 1 fransk franc ble overført direkte, slik at bindingen nå er 655,957 CFA-franc = 1 Euro.

Endringene som er gjort i verdi har stort sett vært knyttet til endringer i fransk valuta. Dette har gjort den til en av de sterkeste valutaene i Afrika, men samtidig har den hatt en kunstig høy verdi som har gjort det vanskelig å følge den økonomiske utviklingen i brukerlandene. Den har kun blitt devaluert en gang, i 1994, da verdien ble endret fra 1 CFA-franc = 0,02 franske franc til 1 CFA-franc = 0,01 franske franc.

Gjeldende vekslingskurs: NOK - XOF

Gjeldende vekslingskurs: XOF - NOK

Historiske valutakurser: NOK / XOF

Historiske valutakurser: XOF / NOK