« Tilbake til Valutakalkulator


Verdt å vite om CFA Franc (BEAC) ( XAF )

CPA Franc
CFA-franc er en valuta som brukes i 12 tidligere franske kolonier i Afrika samt i Guinea-Bissau og Ekvatorial-Guinea. Den kalles også franc CFA (den vanlige franske ordrekkefølge), eller CFAF.

Valutaen ble opprettet samtidig som CFP-franc den 26. desember 1945, som valtua for de franske kolonier i Afrika. Navnet sto opprinnelig for franc des Colonies Fran�aises d'Afrique (de franske koloniene i Afrikas franc). I forbindelse med begynnende løsriving av kolonier måtte man endre dette, og man valgte å finne et navn som gjorde det mulig å beholde forkortelsen CFA. Den første endringen, i 1958, var til Franc des Communaut� fran�aise d'Afrique (det franske afrikanske samfunns franc). Etter at brukerlandene var blitt selvstendige fikk den igjen nytt navn, nemlig det nåværende Franc des Communaut� Financi�re Africaine (det afrikanske økonomiske samfunns franc).

Valutaen var tidligere bundet til franske franc. Den opprinnelige vekslingskursen, i 1945, var 1 CFA-france = 1,7 franske franc. Ved innføringen av euro i Frankrike ble bindingen overført til den nye valutaen. Den daværende kursen på 100 CFA-franc = 1 fransk franc ble overført direkte, slik at bindingen nå er 655,957 CFA-franc = 1 Euro.

Endringene som er gjort i verdi har stort sett vært knyttet til endringer i fransk valuta. Dette har gjort den til en av de sterkeste valutaene i Afrika, men samtidig har den hatt en kunstig høy verdi som har gjort det vanskelig å følge den økonomiske utviklingen i brukerlandene. Den har kun blitt devaluert en gang, i 1994, da verdien ble endret fra 1 CFA-franc = 0,02 franske franc til 1 CFA-franc = 0,01 franske franc.

Gjeldende vekslingskurs: NOK - XAF | Gjeldende vekslingskurs: XAF - NOK | Historiske valutakurser: NOK / XAF | Historiske valutakurser: XAF / NOK